Paige Moore, koja ima samo 24 godine, na pistu je izašla svega pet tjedana nakon što je preventivno odstranila obje dojke

Žene koje su operirale rak dojke svoje su kirurške ožiljke pokazale u New Yorku na humanitarnoj modnoj reviji održanoj sredinom veljače. Šesnaest modela ponosno se prošetalo pistom na njujorškom Fashion Weeku. Na sebi su imale samo donje rublje te štikle i čizme s platformom, a neke su i u cijelosti otkrile operirane grudi.

Iako je već stara, vijest je iznimno zanimljiva i vrijedna pažnje jer je to prvi put da su na jednom tako popularnom modnom događaju modeli za intimno rublje bile žene oboljele od raka.

Dana Donofree, dizajnerica tvrtke AnaOno koja proizvodi specijalizirano donje rublje za žene koje su operirale rak dojke, izjavila je za agenciju Reuters kako je većina modela liječena od metastaziranog raka dojke.

 

„Osjećala sam se moćno i jako snažno jer sam umorna od srama zbog toga što imam rak i što nemam grudi kao druge žene. Imala grudi i bradavice ili ne, ja sam žena“, rekla je 45-godišnja Chiaro D’Agostino, jedna od žena koje su nosile reviju.

 

Dana Donofree pokrenula je vlastitu kolekciju nakon što joj je u dobi od 27 godina napravljena dvostruka mastektomija.

 

„Za žene koje su operirale rak dojke jako je važno to da su se mogle osloboditi i iskusiti nešto kao što je bila ova revija“, rekla je Donfroee te dodala kako je jedna od zadaća revije bila i upozoriti ljude da žene umiru od ove bolesti. Rak dojke u Americi svake godine uzme oko 40 tisuća života.

 

Paige Moore, koja ima samo 24 godine, na pistu je izašla svega pet tjedana nakon što je preventivno odstranila obje dojke, a nakon što je utvrđeno da je naslijedila mutaciju BRCA gena pa je kod nje postojao veći rizik od nastanka raka dojke.  

 

„Osjećala sam se jako lijepom i bila sam ponosna. Dok sam hodala pistom mislila sam samo na to kako su ovi ožiljci zapravo seksi te kako je najvažnije da sam ovdje i da sam živa te da se osjećam dobro“, izjavila je Moore.

 

No Title

AnaOno, an intimates company specialized in underwear for women affected by breast cancer, shows for the first time at New York Fashion Week. Elly Park reports. Subscribe: http://smarturl.it/reuterssubscribe More updates and breaking news: http://smarturl.it/BreakingNews Reuters tells the world’s stories like no one else.