Petra ima 40 godina. Prije četiri godine, nakon niza pokušaja da ostane trudna,  ostvarila se i njezina najveća životna želja. Postala je majka. Prije dvije i pol godine pronašla je i posao u trgovini s kojim je bila jako zadovoljna. Njezina šefica, mlada poduzetnica koja je lokal naslijedila od roditelja,  ulijevala je povjerenje dobrog poslodavca.  U Petrinom se životu sve nekako posložilo. Ona, suprug i malena djevojčica živjeli su skromno, no nikada nisu bili prohtjevni.

Došao je listopad 2016. Jedno jutro kada se ustala i spremala na posao Petra je laktom udarila  bradavicu na desnoj djeci. Osjetila je užasnu bol. Na mjestu na koje se udarila isti se dan pojavila kvržica. Kvržicu je nekoliko dana ignorirala, a onda je otišla na pregled svom ginekologu. On je bio na godišnjem odmoru pa je povukla vezu i otišla u bolnicu. Nalaz je potvrdio njezine sumnje. Ima rak! U trenu joj se srušio cijeli svijet. Kako će reći svojoj djevojčici da je mama  teško bolesna? Izmislila je priču. Rekla joj je da je mama pala i da se udarila u dojku i da će morati kratko u bolnicu. Termin za operaciju bio je zakazan tek početkom prosinca. Do zadnjega dana  Petra je radila, dizala terete, cijeli dan stajala u trgovini, kao da se s njezinim tijelom ništa ne događa. Dan prije operacije otvorila je bolovanje i otišla u bolnicu. Ni slutila nije da će osim emocionalne morati voditi i egzistencijalnu bitku.

Prva dva mjeseca normalno je primila plaću, barem onaj dio koji je njezina šefica javno isplaćivala. Dio plaće koji je dobivala na ruke nije primila. No, već sljedeći mjesec umjesto 1850 kuna, koliko joj je trebalo biti isplaćeno na račun, nije primila ni kune.   

Petra je otišla u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a tamo su joj rekli kako su oni taj dio troška refundirali njezinom poslodavcu i da je morala primiti taj novac. Kada je došla kući šefici je poslala sms poruku u kojoj ju je zamolila da joj uplati novac koji je za nju dobila od HZZO-a. No, opet nije dobila ni lipe. Ni tada, ni sljedeća tri mjeseca.  

Njezina je šefica u međuvremenu otvorila novu tvrtku na koju je prebacila sve radnike osim Petre. Staru tvrtku stavila je u mirovanje. U međuvremenu  je Petru  blokirala i na Facebooku i na mobitelu.

Sva očajna i bez prihoda Petra je jedan dan nakon kemoterapije otišla u  pravnu službu HZZO-a, a oni su protiv njezinog poslodavca pokrenuli porezni postupak. Ishod se još ne zna. Petra vjeruje da će joj novac koji joj duguju biti vraćen. No, do tada ona i njezina obitelj moraju od nečega živjeti.

 

– Na svu sreću da sam jedan kad sam se vraćala s kemoterapije u autobusu srela socijalnu radnicu koja je nekad bila moj kupac. Zahvaljujući njoj dobila sam 2000 kuna jednokratne pomoći i prijavila sam se za dodatak za tuđu pomoć i njegu pa sad čekam to rješenje da barem imamo neki prihod, ispričala je Petra ne krijući ogorčenje što je onoga trena kada se razboljela  svom poslodavcu postala teret.

 

– Znam da ću čim prekinem bolovanje ostati bez posla. Ne gajim baš nade da će me itko više htjeti zaposliti ovako bolesnu, rekla je mlada žena oboljela od raka dojke čije je liječenje još u tijeku.

 

Upravo je čeka 30 zračenja.  

 

Nismo same i u narednim će mjesecima ukazivati na probleme s kojima se suočavaju oboljeli od raka, a o kojima se do sada uglavnom šutjelo. Potpuno je apsurdno da se s jedne strane čudimo podacima koji pokazuju da imamo ogromnu smrtnost od raka, a s druge strane zatvaramo oči na šikaniranja, omalovažavanja i stvarne egzistencijalne probleme kroz koje prolaze oboljeli. Ako i vi imate ovakvu ili sličnu priču, javite nam se.