Od 2013. godine 8. svibnja svake se godine obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Cilj je educirati žene o ovoj vrlo smrtonosnoj bolesti,  no također izgraditi i osjećaj solidarnosti sa ženama koje žive s  rakom jajnika, njihovim obiteljima i prijateljima.

Rak jajnika peta je najčešće dijagnosticirana maligna tvorba u žena od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 300 žena.

Bolest ima visoku smrtnost što se povezuje s nedostatkom rane dijagnostike: gotovo 70% dijagnoza raka jajnika otkrije se u uznapredovaloj fazi bolesti. Glavni je razlog taj što bolest dugo ne daje nikakve simptome, a pojava prvih simptoma najčešće se pripisuje raznim drugim stanjima.

I zato je, upozoravaju liječnici, važno educirati žene da čim primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana potraže pomoć. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede  s tim da je za dijagnozu raka jajnika najvažniji vaginalni ultrazvuk,  posebice vaginalni color – doppler ultrazvuk.

„Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom i radiološkom obradom. Na ginekološkom pregledu, uz pomoć ginekološkog ultrazvuka, tumor se može otkriti čak i u ranim fazama bolesti. Iz tog se razloga ženama preporučuje da barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled, koji bi morao sadržavati i pregled vaginalnim ginekološkim ultrazvukom jer se tako vrlo dobro pokažu jajnici i eventualne promjene na jajnicima. Odlazak na redovite ginekološke preglede  dio je opće kulture“, pojasnila je prim. mr. sc. Višnja Matković, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb, gostujući tijekom naše kampanje „Lila tjedan“ u emisiji Petre Neuner „Ženski glas“.

Rak jajnika najčešće se javlja kod nerotkinja, a drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije. Prosječno 10% pacijentica ima nasljednu genetsku predispoziciju (BRCA 1 i BRCA 2, Lynch sindrom).

No to je ipak bolest koja se može razviti u svake žene.

„Rak jajnika jedini je ginekološki tumor koji možemo povezati s BRCA genima i to s BRCA1 genom koji je karakterističan za tu skupinu bolesnica. Kod žena koje imaju mutirane BRCA gene problem je u tome što one obolijevaju od tumora jajnika u ranijoj dobi. Prosječna je dob u kojoj žene obolijevaju od ove bolesti 62, 63 godine, no kod žena s mutiranim BRCA genima bolest se može pojaviti već nakon 40. godine“, pojasnila je dr. Matković te dodala kako je poznato da je bolest učestalija kod žena koje nisu rodile kao i kod žena koje su bile na većem broju stimulacija jajnika vezano uz trudnoću.

Rizici za razvoj raka jajnika:

 • starija životna dob (nakon 45. godine života)
 • nerađanje ili neplodnost
 • obiteljska povijest (sestra, majka, teta, baka)
 • mutacije gena BRCA1 i/ili BRCA2
 • osobna anamneza raka dojke, maternice, debelog crijeva, vrata maternice i melanoma (kože)
 • osobna anamneza endometrioze – stanje kada dijelove unutarnje stijenke maternice (endometrija) nalazimo izvan maternice.

Simptomi raka jajnika:

 • krvarenje ili iscjedak iz rodnice (vagine)
 • bolan seks
 • bol u zdjelici ili donjem abdomenu (ispod želuca i između kukova
 • povećanje abdomena
 • bol u leđima
 • nadutost ili natečen trbuh
 • gubitak težine
 • osjećaj punoće tijekom ili neposredno nakon obroka
 • promjene u stolici (zatvor, proljev) ili pri mokrenju (učestalo, nekontrolirano)
 • promjene u menstruaciji

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, slušajte svoje tijelo i svoju intuiciju i posjetite liječnika.

Kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125.

 

Udruga SVE za NJU danas je održala tribinu na kojoj je predstavljen hrvatski prijevod novog ESMO (European Society for Medical Oncology) vodiča za bolesnice s rakom jajnika „Što je rak jajnika?“. Vodič sadrži informacije o ranim i uznapredovalim stadijima bolesti, uzrocima bolesti i načinu dijagnosticiranja sve do suvremenih metoda liječenja bolesti koje bolesnice imaju na raspolaganju i mogućim popratnim pojavama, a dostupan na internetskim stranicama: ESMO, udruge SVE za NJU i HDIO.

rak jajnika