Nova mutacija gena koja se može prenijeti s očeva na kćeri može povećati rizik od nastanka raka jajnika, tvrdi se u novom istraživanju koje je objavio najpoznatiji svjetski zdravstveni časopis JAMA.  

 

Za potrebe ove studije znanstvenici su proučavali 3499 parova baka i unučadi iz registra Instituta za obiteljski rak jajnika koji se nalazi u newyorškom Roswell Park institutu za istraživanje raka. 

Pokazala su da su slučajevi raka jajnika povezani s genom naslijeđenim po očevoj liniji, od njihovih majki, no potrebno je dodatno istraživanje kako bi se potvrdilo kako taj gen funkcionira.

Stopa karcinoma iznosila je je 28,4% kod parova u kojih su baka i unuka bile u srodstvu po očevoj j liniji i 13,9% u situacijama kada su baka i unuka bile povezane po majčinoj liniji. To je zato što se mutacija gena prenosi X kromosomima i nije vezana za bilo koji drugi gen koji je već poznat i na koji se žene testiraju.

Rak jajnika  jedan je od najraširenijih vrsta raka u žena. Žene starije od 50 godina, koje su ušle u menopauzu, u većem su riziku da obole od raka jajnika, ali i mlađe žene mogu imati rak jajnika.

Žene imaju dva X kromosoma, jedan su naslijedile od majke, a drugi od oca. Žene koje imaju obiteljsku povijest raka jajnika trebale bi se testirati na BRCA gene. Ako testovi pokažu da su naslijedile BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena imaju veći rizik da će oboljeti od karcinoma jajnika ili karcinoma dojke.

Znanstvenici sada misle da bi i ostali slučajevi raka jajnika mogli biti naslijeđeni po očevoj liniji putem X kromosoma. Voditelj studije Kevin Eng i njegov tim u  Roswell Park institutu za istraživanje raka suzili su sumnju na gen – MAGEC3 – koji se nalazi na X kromosomu s očeve strane.

“Ono što moramo učiniti jest da sekvenciranjem više obitelji utvrdimo pravi gen”, rekao je Eng. Otkrio je kako je otkriće i među samim znanstvenicima izazvalo veliku raspravu o tome kako pronaći obitelji vezane X kromosom.

Svi smatraju kako bi istraživanje moglo biti značajan korak prema boljoj prevenciji raka jajnika. Žene bi bolje razumjele rizike razvoja stanja i mogle bi poduzeti preventivne mjere koje bi im mogle spasiti živote što je iznimno važno zna li se da je u mnogim slučajevima karcinom jajnika dijagnosticiran prekasno – u fazi kada se teško liječi.