Svaki mjesec samo u Hrvatskoj 250 žena oboli od raka dojke, a 90 ih umre. Rak grlića maternice drugi je najčešći dijagnosticirani karcinom u žena starih između 25 i 49 godina, a od raka jajnika godišnje oboli 450 žena, a umre njih 320.

“Poslušajte svoje tijelo jer ono nam samo kaže kada nešto nije u redu i zato nema nikakvih razloga da odgađamo preglede”, poručila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge „Nismo same“ i pokretačica istoimenog portala na konferenciji za novinare održanoj u utorak povodom akcije Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja – koji „Nismo same“ organizira uz potporu Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a.

Cilj kampanje je poslati ženama poruku da redovito odlaze na preglede i vode brigu o svom zdravlju.

– Na ideju sam došla u frizerskom salonu, slušajući žene koje su govorile kako godinama nisu bile na ginekološkom pregledu ni na pregledu grudi. Budući da sam sama preboljela rak dojke, koji mi je dijagnosticiran prije dvije godine i još sam na hormonskoj terapiji, došla sam na ideju da pokrenem akciju kojom bih osvijestila žene koliko je iznimno važno voditi brigu o svom zdravlju – rekla je Kalogjera.

Žene su tvrdile kako nemaju vremena jer moraju skrbiti o obitelji, voditi djecu na aktivnosti, pisati zadaće, kuhati, raditi…

 

– To su samo izgovori. Žena treba staviti sebe na prvo mjesto jer jedino zdrava žena može skrbiti o članovima svoje obitelji – poručila je.

 

 

Nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Dinka Nakić, dr. med.,  kazala je kako se u Hrvatskoj trenutno provode tri nacionalna programa kojima je cilj otkriti karcinom u ranoj fazi kada je  on izlječiv.

 

“Provode se programi probira za karcinom dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Nažalost, odaziv je jako mali.  Na preventivni pregled  za rak dojke odazove se oko 60 posto žena,  dok je odaziv na preventivni pregled za rak debelog crijeva ispod 20 posto”, kazala je Nakić i naglasila kako treba raditi na edukaciji javnosti.

 

“Sramotno je da je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a  manji od 10 posto, a smanjuje rizik od pojave karcinoma vrata maternice za čak 70 posto”, istaknula je doktorica Nakić te naglasila kako i unatoč cijepljenu treba odlaziti na redovite preglede.

 

„Istraživanje koje smo proveli pokazalo je da žene na preventabilne preglede najčešće ne odlaze zbog nedostatka vremena ili zbog toga što nisu primijetile simptome“, rekla je te naglasila kako brigu o zdravlju čovjek treba voditi dok je zdrav.

 

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Stjepko Pleština, pojavnost zloćudnih bolesti raste svuda u svijetu, no za razliku od Hrvatske u razvijenim je zemljama smrtnost od raka u padu. „To nažalost nije slučaj u Hrvatskoj gdje je smrtnost još uvijek visoka“, rekao je te dodao kako programi ranog otkrivanja raka imaju smisla ako im slijedi pravovremeno i optimalno liječenje.

 

„Za to moramo imati onkološku mrežu. Neprihvatljivo je da vaše liječenje i sudbina ovise o tome u kojem dijelu Hrvatske živite. Ključno je donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka, s definiranom mrežom onkoloških institucija, budući da je poznato da je preživljenje 20 do 30 posto veće ako se  rak liječi u specijaliziranim onkološkim centrima, a uz to racionalizira se i potrošnja”, upozorio je prof. dr. Pleština.

 

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb, prim. mr. Višnja Matković, navela je da se u Hrvatskoj ginekološki karcinomi najčešće otkriju već u uznapredovaloj fazi bolesti, osobito kada je riječ o raku jajnika. Situacija je nešto bolja kod raka vrata maternice, ali i dalje barem trećina bolesnica dolazi kasno, kada je jedini oblik liječenja kemoterapija i radioterapija.

 

“To je tragično jer se najčešće radi o mladim ženama kod kojih bi se bolest mogla prevenirati jednostavnim ginekološkim pregledom  koji osim Papa testa uključuje i ultrazvučni pregled”, kazala je doktorica Matković.  

 

Osobna iskustva na konferenciji za novinare iznijele su i bolesnice: Zrinka Ulovec, kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran rak jajnika, te 33-godišnja majka dvoje djece, Vinka Novak iz Kotoribe, koja se još uvijek liječi od raka dojke.

 

 

“Moji su nalazi sada u redu, ali ne znam što bi se dogodilo da nisam redovito išla na preglede. Moj se karcinom pojavio upravo između dva pregleda. Nalaz je pokazao da se u periodu od godine dana stvorio tumor u stadiju III C. Da sam bila nemarna, stanje bi bilo puno gore”, kazala je Ulovec.

 

Vinka Novak otkrila je kako kvržici koju je sama napipala prvo nije htjela pridavati puno pažnje, niti je htjela dizati paniku.

 

 

„No, prisjetila sam se da sam imala članove obitelji s tom dijagnozom i odlučila odmah reagirati na što je svojom potporom uvelike utjecao i moj muž”, ispričala je i naglasila da svaka žena sama sebi mora biti na prvom mjestu.

 

Ispovijest Zrinke Ulovec pogledajte na našem YouTube kanalu.