Biserka Dunić rođena je 1958. godine u Rijeci. Likovna je umjetnica, modna i grafička dizajnerica i dugogodišnja blogerica (danas umirovljenica).

Godine 2000. razboljela se od karcinoma dojke ili kako ona voli reći „susrela se  s čovječuljkom“. Uslijedio je nimalo lak put… operacija (mastektomija dojke), šest ciklusa kemoterapije i 25 zračenja. Nakon toga uklonila je i maternicu i jajnike (zbog hormonske ovisnosti tumora) te bila podvrgnuta obostranoj operaciji šaka, zbog karpalnih tunela. (Šakama se uopće nije mogla koristiti, a liječnici su rekli da je to zbog pada imuniteta).

Sve o proživljenom opisala je u svojoj knjizi „Čovječuljak me je posjetio“ (2003.)  u kojoj je progovorila o onome o čemu se često šuti. Želja joj je bila, kaže danas, ženama poslati poruku da moraju ići na redovnu kontrolu, da ih ne smije biti sram, kao i da se one koje progovore o svojem iskustvu ne smiju osjećati manje žene.

 

Biserka Dunić / Foto: privatna arhiva

 

„Rekla sam: Ako me samo jedna žena kontaktira, već sam ispunila smisao ove knjige“, kazala je Biserka Dunić te otkrila kako ju je već iz tiskare zvala gospođa i zamolila da joj kaže gdje se, kako i kome mora obratiti za mamografiju… Eto, to je to… „Naravno da sam kroz promocije knjige širom Hrvatske dobila potvrdu da je ženama potrebna takva podrška. U ovom slučaju šutnja nije zlato“, rekla je.

 

nismo same

Snimio: PETAR FABIJAN

 

Biserka Dunić godinama je povezana s Ligom protiv raka Primorsko-goranske županije, a niz je godina i aktivno sudjelovala u njihovom radu. I uvijek je tu, ako postoji potreba. Na osnovu knjige, 2009. godine pod redateljskom je palicom Bernardina Modrića, a u produkciji Istra filma Rijeka, snimljen i dokumentarni film „Posjet čovječuljka“. 

Osim knjige „Čovječuljak me je posjetio“, Biserka Dunić napisala je i knjigu „Smiješak, molim!“

 

POSJET ČOVJEČULJKA

Produkcija: ISTRAFILM Rijeka, Croatia Režiser i scenarist: BERNARDIN MODRIĆ Glazba: Z. S. GIBONNI Sadržaj: Modna dizajnerica, slikarica i blogerica Biserka Dunić obolila je od tumora dojke. Suočena sa smrtonosnom bolešću i nizom teških operacija ova se žena pretvorila u glasnogovornicu životnog optimizma.

 

Ove će godine, preciznije 18. rujna, napuniti 17 godina od dijagnoze i proslaviti  svoj drugi rođendan.

 

„Mogu reći da je moje liječenje, uz izvrsnu suradnju s liječnicima i sestrama, bilo u potpunosti zadovoljavajuće. I više od toga! No, imala sam potrebu za psihološkom pomoći koja je u svakoj bolesti, pa i ovoj, najpotrebnija. Tada toga nije bilo na onkologiji, a mislim da nema ni danas. Od te 2000. situacija se u zdravstvu znatno promijenila, ali na gore. Tome svakodnevno svjedočimo. Naravno da nisam samo promatrač i da me kao osobu duboko pogađaju pogreške u „koracima“. Nadam se da će i ovaj moj doprinos nekome biti vjetar u leđa, ali istovremeno i podrška da se zajedno može zaista mnogo“, rekla je Biserka Dunić koja ima svoj moto, a on glasi: Život je lijep!