Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, slijede još konferencije u Zadru i velika završna konferencija  17. prosinca u Zagrebu, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

 

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer“ Dubravka Šuica petu konferenciju „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ održala je u petak, 16. studenoga,  u Varaždinu.

Nakon obraćanja predstavnika gradskih i županijskih vlasti, svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i iskustvima o borbi protiv raka sudionicima konferencije, u prepunoj Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije, prenijeli su: pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske prof. dr. Vili Beroš; ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med.;  stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. Domagoj Eljuga; potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, dr. med.; osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera i predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. Svoja iskustva, kao i na ranijim konferencijama, prenijeli su i drugi bivši pacijenti oboljeli od raka.

Cilj varaždinske konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života oboljelih te osigurati dostojanstven život svima koji su  pobijedili rak. Alarmantan je podatak da je Hrvatska među pet zemalja s najlošijim postotkom preživljavanja od karcinoma.

Otvarajući konferenciju zastupnica Dubravka Šuica naglasila je da je konferencije „Fight&Win“ odlučila organizirati zbog niza primjera iz svog najbližeg okruženja, ali i užasavajućih statistika o velikom broju oboljelih.

„U Hrvatskoj velik predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv na postojeće programe ranog otkrivanja raka, što pacijentima smanjuje šanse da nakon dijagnoze dobiju pravovremeno i optimalno liječenje. To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – moramo postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki, nažalost, ne mogu pobijediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život“, rekla je.

 

Sudionici pete konferencije „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

 

nismo same

Osobna iskustva u borbi s rakom iznijele su osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera te predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec. 

 

Govoreći o političkim aspektima borbe protiv karcinoma u Republici Hrvatskoj pomoćnik ministra zdravstva, prof. dr. Vili Beroš, istaknuo je kako Ministarstvo radi na osnivanju onkološke mreže kako bi svi oboljeli od raka, bez obzira na to gdje žive, ostvarili jednaku zdravstvenu skrb.  Istaknuo je kako četvrtina žena oboljelih od raka obolijeva od raka dojke.

„Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za izlječenje. Potrebna je bolja preventivna politika za rano otkrivanje svih vrsta tumora, a pogotovo za rak debelog crijeva budući da se na programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva odaziva vrlo mali broj ljudi što je poražavajuće. Zdravstvo svakako prepoznaje rak kao velikog neprijatelja i nastoji edukacijski i preventivno djelovati kako bi borba bila što bolja i efikasnija“, rekao je Beroš.

Psihijatar Ivan Ćelić govorio je o važnosti psihičkog stanja pacijenta, dok je Domagoj Eljuga pozvao sve da vode brigu o svom zdravlju i primjenjuju  zdravi način života.

„Uključila sam se u ovaj projekt jer smatram da svatko od nas može doprinijeti svojim osobnim iskustvom i angažmanom kako bi se podigla svijest i destigmatizirala ova bolest“, izjavila je između ostaloga novinarka Ivana Kalogjera.

Sudionici varaždinske „Fight&Win“ konferencije podsjetili su javnost da je rak drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila i da kao takav predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema našeg stanovništva. Građane su pozvali da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja raka.

Varaždinsku konferenciju prekrasnom glazbenom točkom na akustičnoj gitari zaključio je dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić, a na kraju je održan i prijem uz zdravu hranu i piće.

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, konferencija će sljedeći tjedan biti održana u Zadru. Potom slijedi velika završna konferencija koja će biti održana u Zagrebu 17. prosinca, uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za rak, prof. dr. Eduard Vrdoljak, predstaviti Nacionalni plan.