O udruzi

Od trenutka kada mi je u svibnju 2015. bio dijagnosticiran rak dojke mučila me misao kako spojiti moje dugogodišnje novinarsko iskustvo, ono što ja jesam, jer novinarstvo je uvijek bila moja najveća ljubav, sa životnim iskustvom koje sam stekla liječeći se od raka, a što me je definitivno učinilo drugačijom. Šok, strah od smrti, operacija, kemoterapija, zračenje, gubitak kose, depresija, inat, prkos, nada…. Sve su to faze kroz koje sam prošla, kao i sve druge žene koje su se se morale suočiti s tim da boluju od maligne bolesti. Nijednoj od nas nije bilo lako. Trebalo je pronaći ogromnu unutarnju snagu za borbu s bolešću na koju nismo bile spremne. Jer, tko je spreman na to da će oboljeti od raka? I ma koliku imale podršku obitelji, djece, partnera, roditelja, prijatelja… sve znamo da je to borba u kojoj se žena često osjeća sama. Moji posljednji nalazi pokazuju da više nemam rak, ali to ne znači da je izliječen i moj strah.

Kada sam se razboljela, prvo sam otišla na internet potražiti savjet, podršku ili barem priču žene koja je već prošla kroz ono što me čeka. Priču koja budi nadu, mjesto na kojem mogu podijeliti svoju zabrinutost ili upoznati nekoga tko ima istu dijagnozu kao i ja. Nisam našla takvo mjesto. Tek se nekoliko žena odlučilo riječju boriti protiv bolesti vodeći svoj osobni blog. Njihova je priča vrijedna jer je bila iskrena, ali nedostajao je prostor u kojemu bi se takva iskustva mogla razmjenjivati, dijeliti i na osnovu njih crpiti snagu.

Ništa nije slučajno

Ova je stranica objavljena 7. ožujka 2017. Datum nije slučajno odabran. Naime, toga sam dana, prije dvije godine, završila u bolnici s dijagnozom duboke venske tromboze. Uspostavilo se da mi je moje tijelo slalo signale da imam rak, no to nitko nije shvatio, sve dok nisam došla na redoviti rutinski pregled dojki.

U svijetu postoje tisuće preživjelih od raka, boraca i navijača koji aktivno dijele svoje priče i rade sve što mogu kako bi podigli svijest o nužnosti prevencije od raka, a s druge strane kako bi ohrabrili oboljele. Moj je stav da se nitko tko je prošao težak put izliječenja, ili se još uvijek liječi, ne smije osjećati usamljeno i zaboravljeno. Istina, svijest o bolesti posljednjih se godina promijenila. Ali ne dovoljno. U medijima je ovih dana objavljeno da je Hrvatska zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta. Nije li već to jasan znak da su nam potrebne žurne promjene? A u njima moraju sudjelovati svi, od članova obitelji i prijatelja do društva u cjelini.

Tako je nastala i ideja o ovoj stranici. Zamišljena je kao mjesto na kojem ćete moći razmjenjivati iskustva, dobiti informacije, tražiti odgovore na pitanja koja vas muče, upozoravati na nelogičnosti i probleme u sustavu, dijeliti snagu i veseliti se životu.

Ono što znam raditi, znam pisati. Znam se i smijati i volim se družiti. I to su moja najveća oružja u borbi protiv raka. Ispričat ću vam svoju, a vi meni vašu priču. Pridružite mi se, pomognimo jedna drugoj i zajedničkim snagama pokušajmo promijeniti svijest drugih o tome što znači boriti se za život i u okolnostima kada je sve drugo – nerazumijevanje, sustav, novčane poteškoće – tome prepreka.

Zašto “nismo same”?

Postoje određeni dani i mjeseci u godini kada je cjelokupna javnost senzibilizirana za probleme oboljelih od raka. No, mi koji smo prošli i prolazimo put izlječenja, dobro znamo da je ta podrška uvelike simbolična, jer problemi s kojima se mi susrećemo, nažalost, postoje i ostale dane u godini. “Nismo same” poruka je zajednici da oboljeli od raka zaslužuju da se na njih obraća pozornost, ne samo onda kada to traži prigoda. “Nismo same” poruka je i drugim oboljelim ženama da u svojoj borbi nisu usamljene, pa će na ovim stranicama moći pronaći priče drugih žena i ostale sadržaje koji će ih u toj borbi, vjerujem, ohrabriti. Veliko hvala Moniji Škurtan koja je unijela sebe i bez naknade osmislila rješenje koje i vizualno šalje tu poruku.

Boja lavande

Kao boja vizualnog rješenja odabrana je, opet ne slučajno, boja lavande. Naime, ova je stranica namijenjena ženama oboljelima od svih vrsta malignih bolesti, ne samo od raka dojke, a boja lavande je simbol svih malignih oboljenja.

Doniraj