O predsjednici

Činjenice o meni glase ovako: rođena sam na sam Božić 1962. godine u zagrebačkoj bolnici „Sestre Milosrdnice“. Imam pet godina stariju sestru. Mama je znala reći kako je mislila da će ostati na jednom djetetu. No, eto, dogodila sam se ja. Tvrdoglava, uporna, realna i pravedna. Od cilja koji sama sebi zadam rijetko odustajem.

Djetinjstvo sam provela u Karlovcu, gdje sam završila osnovnu školu i gimnaziju. Karlovačka je gimnazija uvijek slovila za jednu od boljih srednjih škola u državi, a posebno smo ponosni na činjenicu da je njezin đak bio i Nikola Tesla. Već u trećem srednje opredijelila sam se za novinarstvo, a svoj sam prvi tekst u novinama objavila sa 16 godina. Moji prijatelji iz djetinjstva tvrde kako sam još u 8. razredu osnovne, jednom dok smo prolazili Savskom kraj Vjesnikovog nebodera, spektakularno najavila da ću u toj zgradi jednoga dana i ja raditi. Bilo kako bilo, Vjesnikov mi je neboder očito bio suđen. Po završetku studija primljena sam u Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova. Nakon toga, počelo je moje ozbiljno bavljenje novinarstvom. U početku sam u gradskoj rubrici Večernjeg lista pratila elektroprivredu, pisala reportaže iz tvornice žarulja, Nuklearne elektrane Krško, zagrebačke toplane… A onda je kolegica, koja je u unutrašnjoj politici pratila obrazovanje, otišla na studijsku godinu u Ameriku i meni su ponudili njezin sektor. Kao novinar specijalist zadužen za teme iz područja obrazovanja i znanosti pratila sam rad čak 20 ministara. Nakon 15 godina provedenih u Večernjem listu, prešla sam u Jutarnji list u kojem sam radila 11 godina. U međuvremenu sam rodila troje djece. Majka sam dvojice sinova i kćeri i njih smatram svojim najvećim uspjehom.

Ivana

Snimila: Neja Markičević

Ivana 53

„Od5Do95″ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka.

Nisi sama ideš s nama | Ivana Kalogjera | TEDxZagrebWomen

Bolest promijeni čovjeka. Njena borba s bolešću dovela ju je do osnivanja portala i udruge koja pomaže ženama u borbi s rakom da dobiju i osjećaju više podrške na tom putu. Pokrenula je projekt kojem će na kraju ovog govora upravo dati novu misiju i podignuti ljestvicu još više.

Žrtvovale simbol ženstvenosti zbog zdravlja

Žrtvovale simbol ženstvenosti zbog zdravlja, Nova TV, emisija “Provjereno”.

Novinarstvo je posao koji od vas zahtijeva da uvijek budete inovativni, kreativni i proaktivni. Dobar novinar uvijek mora prvi doći do informacije te posjedovati sposobnost da svojim temama svakodnevno privlači čitatelje. Prema istraživanju Europapress holdinga bila sam druga najčitanija novinarka Jutarnjeg lista. Danas se u javnosti mnogo priča o reformi školstva, zdravstvenom odgoju, građanskom odgoju, integraciji sveučilišta, korupciji, plagijatima…. Sve su to teme koje sam otvarala i uspjela nametnuti kao javno relevantne. Ono na što sam posebno ponosna jest to da sam bila djelić priče o uspjehu Lane Prager, djevojke koja je unatoč teškoj dijagnozi (progresivna koštana fibrodysplasia) uspjela pobijediti tromi birokratski sustav i završiti ne samo srednju školu već i fakultet.

U ožujku 2012., godinama stečeno stručno znanje i iskustvo stavila sam na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, te sam bila glavna savjetnica dvojici ministara znanosti, obrazovanja i sporta.

U svibnju 2015. dijagnosticiran mi je rak dojke. Odlučila sam se za najradikalniju operaciju: otklonila sam odmah obje dojke. Sedam mjeseci kasnije, uslijed kemoterapije, ostala sam i bez posla. Počela sam raditi kao novinar freelancer. Prvo sam nekoliko  godina honorarno surađivala s tjednikom Express i dnevnim listom 24 sata te povremeno pisala za Večernji list i portal roditelji.hr.

Danas surađujem s izdavačkom kućom Profil knjiga na poslovima voditeljice odnosa s javnošću.

Iz svega što mi se dogodilo odlučila sam izvući pouku, a svoju energiju i stečeno znanje usmjeriti u nešto novo, kreativno i pozitivno. Pred vama je moje četvrto dijete, stranica putem koje ćemo, nadam se, zajedničkim snagama mijenjati sustav i izboriti se za bolji tretman onkoloških bolesnika u Hrvatskoj.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU Ivani Kalogjera za projekt Nismo same dodijelila je Nagradu Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM) za 2017. godinu.

Doniraj