Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija koja ima za cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke budući da se više od 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako je bolest otkrivena u početnom stadiju.

Zašto Dan ružičaste vrpce?

Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća u Americi je pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas je u ovaj humanitarni projekt uključeno više od 30 zemalja svijeta.

U Hrvatskoj ovu manifestaciju organizira Hrvatski forum protiv raka dojke “Europa Donna Hrvatska”, koja je dio Europske koalicije protiv raka dojke – neovisne, neprofitne organizacije čiji su članovi grupe i podružnice iz zemalja diljem Europe.

EUROPA DONNA radi na podizanju svijesti žena Europe o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, optimalno liječenje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb, a vodimo brigu i o povećanju  sredstava za istraživanje same bolesti.

U Hrvatskoj se Dan ružičaste vrpce uvijek održava prve subote u listopadu i tradicionalno počinje okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, odakle kreće povorka podrške, zajedništva i sjećanja na sve osobe koje su izgubile bitku s bolešću.  

Povrka će se i ove godine od HNK tradicionalno kretati Massarykovom i Teslinom ulicom, sve do Trga Petra Preradovića na kojem će se odvijati glavni dio akcije koji se prvenstveno odnosi na edukaciju i razgovor sa sugrađanima. Sugrađanke i sugrađani tom će se prilikom moći educirati o samopregledu i svemu što ih bude zanimalo vezano za sam rak dojke, ali i prevenciju, za što će im na raspolaganju biti liječnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, nutricionisti i svi oni koji se kroz svakodnevni rad bave ovom problematikom.  

Ove godine obilježit će se 18. dan ružičaste vrpce i njime će službeno biti otvoren mjesec  listopad koji je svugdje u svijetu posvećen borbi protiv raka dojke.

 

nismo same

Dan ružičaste vrpce tradicionalno se održava prve subote u listopadu i počinje okupljanjem ispred HNK.